Tunt hår? Så tar du hand om tunt hår!

Har du tunt hår och tycker att det är något av det mest besvärliga och hämmande som finns? Du ska veta att du absolut inte är ensam om det, särskilt inte här i Skandinavien där många av oss har tunt hår. Men det minskar ju förstås inte upplevelsen av att det kan kännas så trist med tunt hår och att du verkligen önskar att det var lite tjockare. 

Det är väldigt lätt att hamna i en ond cirkel om man är tunnhårig och prova en massa olika produkter och kanske också styla håret för att få det voluminöst, men med en metod som i långa loppet skapar ännu tunnare hår. I den här guiden ska vi lära dig allt om tunt hår och hur du kan förebygga det och till och med få ett tjockare hår. 

Tunt hår hos kvinnor

tunt hår hos kvinnor

Många kvinnor upplever ofta att håret blir tunnare över hela huvudet med åren och det här är förstås inte något positivt för den som redan haft tunt hår hela livet. Här gäller det att definitivt inte tappa hoppet, för vi lovar att det finns hjälp och metoder som fungerar när det gäller både att få mer hår och få det hår man har att se fylligare ut. 

Tunt hår hos män

tunt hår hos män

Män upplever förstås lika ofta som kvinnor att det är besvärande med väldigt tunt hår. Även om du är man finns det förstås mycket du kan göra och den här guiden passar precis lika bra för män som för kvinnor. Håravfall hos män ser däremot oftast annorlunda ut än för kvinnor. Hos män börjar håret ofta försvinna vid hårfästet ovanför pannan och successivt lossna uppåt på hjässan.  

Det beror på i första hand på genetiska orsaker. Numera finns det många olika metoder att få tillbaka håret om du som man tappat håret, men de specifika metoderna kommer vi inte att gå in på här, utan vi rekommenderar då att du kontaktar en yrkeskunnig person eller klinik som kan hjälpa dig vidare med det. Vill du däremot få tips om hur du kan få tjockare hår och mer volym på håret är den här artikeln även något för våra manliga läsare. 

Orsaker till tunt hår

Inledningsvis vill vi säga att det generellt kan finnas flera olika orsaker till tunt hår. Det kan ha med direkt slitage på håret att göra och det kan faktiskt också bara vara en fråga om livsstil och vanor. Här nedan ska vi titta på några vanliga orsaker till tunt hår. 

Ärftliga orsaker

Den allra vanligaste orsaken till tunt hår är alltså ärftlighet. Är någon av dina föräldrar tunnhåriga eller har drabbats av tidigt håravfall är det en stor risk att du också ärver den genen. För den som tycker att det är otroligt jobbigt med tunt hår och framförallt håravfall kanske det kan ge en liten tröst att det är något som drabbar en stor del av befolkningen i perioder i livet. Generell tunnhårighet som funnits genom hela livet går också i arv på samma sätt. 

Fysisk obalans 

Periodvis drabbas många av obalanser i kroppen. Faktum är att det i allra högsta grad är något som definitivt påverkar livskvaliteten och kan få håret att bli tunnare och utan lyster. Näringsbrist kan till och med få oss att tappa håret!

Järnbrist

Väldigt vanligt hos kvinnor i alla åldrar och en vanlig följd av anemi, och till och med lindrigare järnbrist, är just håravfall. Märker du att både naglar och hår plötsligt blir sämre och du tappar hår kan det vara bra att gå till en läkare och kolla upp dina värden.

Anledningen till att kvinnor får järnbrist beror ofta menstruationscykeln, men det kan också ha med de två nedanstående kategorierna att göra, det vill säga stress och för lite sömn.

Stress

Stress i mindre utsträckning kan vara bra för oss och vara motiverande, men väldigt många drabbas idag av alltför mycket stress och det får snabbt en negativ inverkan på både vårt psykiska och fysiska välmående.

Att lära sig minimera vardagsstressen har i allra högsta grad en positiv inverkan på vårt fysiska välbefinnande och vårt hår. Så var noga med att också ta hand om den biten i ditt liv, eftersom det påverkar kroppen och däribland håret i allra högsta grad.

För lite sömn

Här har vi en vanlig bov i dramat som kan ställa till med en massa problem för oss. I kombination med stress blir för lite sömn en riktig hälsofara och det märks förstås också på hud, hår och naglar. Livlöst och tunt hår behöver näring inifrån och det kan kroppen bara tillgodogöra sig om du sköter om den, inte minst genom att sova ordentligt. 

Sjukdomar

Sjukdomstillstånd kan orsaka håravfall och göra tunt hår ännu tunnare. Järnbrist har vi redan varit inne på. Annat som kan skapa håravfall är bland annat sköldkörtelsjukdomar och diabetes. Ofta minskar håravfallet när sjukdomarna behandlas och om du samtidigt behandlar håret med skonsamma metoder för att få ett tjockare hår, kommer du att kunna få tillbaka håret igen. 

Graviditet och förlossning

gravid

Hormonella förändringar har en stark tendens att förändra hårkvaliteten på oss och det gäller då inte bara när vi blir äldre. Efter en förlossning är det vanligt att vi kvinnor kan tappa ganska mycket hår. Det är inte så konstigt när man tänker efter eftersom det är en oerhörd påfrestning på kroppen att ta hand om en nyfödd bebis, plus att det händer en massa andra saker fysiskt i kroppen också.  

Graviditeten är annan sådan period när håret plötsligt kan bli tunnare, även om du har haft riktigt tjockt hår innan. Här gäller det bara att ha tålamod och använda dig av produkter och tillskott som passar med den fas du befinner dig i. Rådgör med din barnmorska om du är osäker på vilka ämnen och produkter som passar om du exempelvis ammar eller är gravid. 

För mycket styling

styling

Styling kan verkligen vara en stor bov i dramat för dem som lider av tunt hår. Även här är det väldigt lätt att hamna i en ond cirkel. Har du tunt hår vill du gärna styla det för att du vill ha ett fylligare hår och ju fler stylingprodukter du använder, kanske till och med ihop med värmestyling, desto tunnare och sämre blir hårets kvalitet i längden. 

Här gäller det att i första hand välja bra produkter som är skonsamma för håret och dessutom använda så lite som möjligt av dem. Tänk på att att välja produkter utan alltför mycket starka ämnen som konserveringsmedel och doftämnen. Försök hålla dig till rena och högkvalitativa produkter och tänk på att här får du ofta vad du betalar för. Våga ta steget till att hellre använda färre produkter av högre kvalitet än tvärtom. Det kommer garanterat att ge resultat och gagna din hårkvalitet. 

Värmestyling sliter jättemycket på håret och kan du sluta med det eller åtminstone minimera det, kommer ditt hår att må mycket bättre. Gillar du att ha lockar och styla håret med tång kan vi varmt rekommendera att du använder dig av spolar eller någon annan av de liknande lösningarna som finns idag. 

Det är otroligt mycket skonsammare för håret och kräver visserligen en del planering men när du väl vänjer dig med det kommer du säkerligen att tycka att det är värt det. Dessutom är det faktiskt sist och slutligen lättare att få snygga lockar med spolar eller olika hårdonuts än att få till det med en lock- eller plattång. 

För mycket hårtvätt

hårtvätt

Vi tvättar håret alldeles för ofta! Det ger en negativ inverkan och även här tar den onda cirkeln snabbt över och vi är tvungna att tvätta håret oftare eftersom håret faktiskt blir fett av att vi tar bort alla naturliga ämnen och fetter som ska finnas i håret och hårbotten. Anledningen till det är att våra hårsäckar börjar jobba hårt med att producera ännu mer fett.  

En stor nackdel är att håret kan bli både fett och torrt på samma gång, och det vet många med tunt hår hur otroligt trist och fult det blir. Tvättar du håret flera gånger i veckan så försök fasa ut det successivt och och stå ut den inledande fasen när håret kommer att kännas smutsigt och fett. Ha tålamod här och låt håret balansera sig så småningom och ditt hår kommer att tacka dig.  

Ett bra tips är att ta itu med det här på sommarsemestern när du kan ha håret uppsatt eller ha det under en snygg hatt under den jobbigaste perioden. När håret får vila mer och fått en chans att producera sina egna näringsämnen i lugn och ro blir håret också sedan starkare, fylligare och glansigare. 

Slitage från sol och klorerat vatten

hår och solljus

Sol, pool- och havsbad är också något som sliter på håret och definitivt något som personer med tunt hår ska akta sig för. Det fina är att du varken behöver avstå från bad eller solning eftersom det finns så många bra, skyddande produkter som tar hand om håret när du är på stranden, vid poolen eller badar i havet. Kombinerar du det med en solhatt eller keps, har du fullt skydd de veckor som håret är väldigt solexponerat. 

Så här boostar du tunt hår

Nu när du vet exakt hur du ska göra för att att undvika att ditt tunna hår blir ännu tunnare är det dags att börja titta på vad du kan göra lite mer konkret för att få ett tjockare och fylligare hår.  

När vi säger tjockare menar vi inte bara att håret ska se tjockare ut, utan bokstavligen bli tjockare. För det går verkligen med rätt metod och lite tålamod! 

Det här förutsätter naturligtvis också att du är frisk och inte är sjukdomsdrabbad på något sätt. Är du det eller har någon medicinering av något slag måste du alltid kontrollera med din läkare innan du börjar kombinera din medicin med eventuella kosttillskott. En liten detalj som är nog så viktig att hålla koll på. 

Grunden – en bra hårvårdsrutin

hårvårdsrutin

Ovan har vi beskrivit vad som är negativt för tunt hår och med den informationen kan du också skapa en rutin som tar hand om ditt hår på ett bra sätt. Ett bra, schampo för tunt hår med naturliga ingredienser och ett balsam för tunt hår är produkter som är grundläggande och som du då använder regelbundet, men så sällan du kan.

Fördelen med tunt hår är att det torkar snabbt och kanske kan du till och med undvika att föna det efter tvätten. Ett annat bra alternativ är att låta föningen ta lite längre och istället föna med kalluft. Det är mycket skonsammare för håret och gör det mer glansigt, eftersom kall luft sluter stråna och tar tillvara näringsämnen från produkterna du använt innan på ett bättre sätt.

Bra hårvårdsprodukter för tunt hår

Förutom schampo och balsam är det några produkter till som är viktiga för ett tunt hår.  Honnörsordet ska vara återställande och lugnande, så att hårsäckarna får en chans att producera fler och starkare hårstrån samt att de får bra näringstillförsel som gör att att de får kraft att producera hår på ett effektivt sätt. 

Hårolja

hårolja

Idag finns en mängd bra håroljor som du kan använda för att ge framförallt din hårbotten en extra näringsboost. En hårolja kan du också med fördel använda i hårtopparna för att få extra näring och motverka frissighet. Här hittar du håroljorna som fungerar bäst för tunt hår.

Det finns mängder med bra håroljor på marknaden och oftast är det faktiskt så att det är de lite dyrare produkterna är de som generellt är bättre. Olaplex är ett varumärke som producerar många bra oljor men det finns många andra utmärkta alternativ också. Vill du variera dig kan du istället för olja prova ett serum för tunt hår.  

Behandla hårbotten

hårbottenmassage

En hårinpackning eller hårmask är bra att regelbundet behandla håret med. Det kan du göra någon gång i veckan eller varannan vecka för att att ge hårbotten balans och extra näring.  Kom ihåg att du vill ha rena och bra produkter på huden så välj en av hög kvalitet och gå inte på det billigaste alternativet. Här hittar ni hårinpackningar som lämpar sig för tunt hår.

Skapa volym

hårmousse

Här väljer vi att tala om begreppet “skapa volym” istället för att att fokusera på produkter som ger volym. Många av dessa torkar ut håret och det är viktigt att inte använda för många sådana produkter eftersom det kan ge dig ett alltför torrt hår, vilket kommer att göra ditt hår ännu tunnare. 

För att skapa volym är det snarare en metod än frågan om att använda sig av en massa produkter. Ett riktigt bra mousse för tunt hår direkt efter hårtvätten är ett utmärkt knep och att föna håret upp-och-ned alltså framåtböjd med håret hängande nedåt, är ett annat. För att skapa en enkel men snygg vardagsvolym kan du också lägga upp håret på hjässan på kvällen i en spole eller en donut om du har längre hår. 

Moussen du har haft i tidigare kommer fortfarande att vara verksamt och skapa volym. Du borstar helt enkelt igenom håret ordentligt och lägger upp det på valfritt sätt så kommer du att ha härlig volym när du vaknar på morgonen. Perfekt knep de dagar när du inte tvättar och stylar håret. Ett hårspray som hjälper mot tunt hår är bra att ha till hands om du vill att frisyren ska hålla under dagen. 

Kosttillskott

hårvitaminer

Det finns verkligen kosttillskott som hjälper mot tunt hår! Ämnen som b-vitamin, kisel, zink med mera är faktiskt tillskott som verkligen hjälper mot tunt hår och som kan få hårbotten att producera fler hårstrån. 

Det är definitivt ingen quick-fix så det gäller att ha tålamod och testa varje tillskott i ett par månader innan du kan avgöra om det hjälper eller inte. För de flesta friska personer finns det verkligen ett hårtillskott som passar just dig och som kan ge dig tjockare och fylligare hår på riktigt. 

Satsa på en lämplig frisyr

frisyr

För personer med tunt hår är frisyren väldigt viktig för att få volym och här kan du diskutera med din frisör vilket som är lämpligast för att att ditt hår verkligen ska komma till sin rätt. 

Det är inte givet att du behöver ha kort och snaggat hår bara för att du tunnhårig. En snygg bob eller page kan vara utmärkt och det går till och med att ha längre hår om det bara är noggrant och snyggt klippt.

Angelica Johansson

Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media.

Lämna en kommentar