Torr hårbotten? Orsaker och tips mot en kliande hårbotten!

I den här artikeln ska vi grundligt guida dig i ämnet torr hårbotten. Du kommer att få reda på hur torr hårbotten uppkommer och vad du kan göra för att vårda och eliminera torr hårbotten. 

Vi vill också poängtera att har du så pass torr hårbotten så att du har klåda konstant eller periodvis, är det viktigt att du uppsöker läkare, eftersom det kan vara symptom på en underliggande sjukdom av något slag som måste behandlas medicinskt. Svamp i hårbotten är exempelvis en sådan sak som kan ge svår klåda och som du behöver svampdödande medicin för att bli av med.

Vad är egentligen mjäll i hårbotten?

mjäll

Men i den här guiden ska vi alltså fokusera på torr hårbotten och hur du kan åtgärda och förebygga det. Så låt oss börja med att diskutera de allra vanligaste symtomet på torr hårbotten, det vill säga mjäll

Det är ofarligt att drabbas av mjäll men det kan ju förstås vara väldigt besvärande eftersom det inte bara kan ge klåda utan också kan bli väl synligt och bokstavligen regna ner på axlar och kläder. Mjäll drabbar både kvinnor och män men verkar vara något vanligare hos män.

Mjäll i sig är egentligen ingenting annat än döda hudceller som är något som hela vår hud avger dagligen. Mjäll smittar absolut inte och är heller inget tecken på att den drabbade skulle ha dålig hygien, eftersom det inte överhuvudtaget har med hygien att göra. 

Är mjäll samma sak som torr hårbotten?

Helt säkra på hur mjäll uppstår är man inte riktigt, men forskningen tycks i de flesta falla vara överens om att mjäll är något som uppstår när hårbotten blir torr och inte kan producera talg. Ämnet förekommer naturligt i våra hårsäckar och ger ett smörjande och vårdande grundskydd för huden under håret. 

När det här skyddet inte finns kan den svamp som naturligt finns i huden och som är en naturlig del av huden komma i obalans. Det får hårbotten att bli torrare och reagera med att producera stora mängder hudflagor.

Vilka andra konsekvenser får en torr hårbotten?

En stramande känsla och klåda är symptom som torr hårbotten kan ge. Torr hårbotten kan också bli väldigt känslig, precis som torr hud också lätt blir. Har du riktigt torr hårbotten kan du bli överkänslig mot doftämnen och vissa ingredienser i hårvårdsprodukter, exempelvis. 

Orsaker till torr hårbotten

Så låt oss titta på vilka orsaker som kan leda till att du får torr hårbotten. Det kan uppstå av flera olika anledningar och kan ha att göra med yttre faktorer och att du är i en viss fas i livet. 

1. Temperaturförändringar eller ändring i luftfuktighet

Denna studie visar att luftkvalitén där vi vistas på dagarna påverkar vår hud och med det sagt alltså även vår hårbotten. Vistas du inomhus bland skärmar och lysrör på dagarna är det förmodligen i ganska torr luft och det påverkar hårbotten negativt, precis som det påverkar hela håret och resten av huden. En skonsam hårmist att applicera på håret under dagen kan vara ett sätt att återfukta en del. 

2. Kosten

kost

Kosten är något som kan vara bra att se över om man har besvär med hår, hud och naglar som exempelvis torr hårbotten. Kosten påverkar hela vår hud och för mycket salt, processad mat och socker kan påverka huden negativt enligt denna studie. Det är också viktigt att komma ihåg att dricka lagom mycket vatten för att huden ska återfuktas inifrån.

3. Rökning

rökning

Enligt denna studie så har rökning en väldigt negativ inverkan på hårbotten och resten av huden. Det gör hårbotten tunnare, torrare och och mindre motståndskraftig. 

4. Luftföroreningar

Enligt denna studie så kan dålig luft och olika typer av luftföroreningar ha en negativ inverkan på vår hud och vi kan till och med bli överkänsliga mot olika ämnen om vi vistas för mycket i förorenad luft. Bor du i en storstad är det exempelvis bra att ha en extra effektiv hår- och hudvårdsrutin på plats så att du vet att du bygger upp ordentligt styrka i huden.

5. Stress och för lite sömn

stress

Det finns forskning på att stress och för lite sömn är en stor bov i dramat när det gäller vårt allmänna hälsotillstånd och det gäller förstås också kvaliteten på hårbotten. Precis som rökning och kost så orsakar de här faktorerna obalans i våra kroppar som leder till olika typer av symptom och torr hud och mjäll i hårbotten kan vara ett av dessa.

6. Ålder

När vi åldras genomgår kroppen många olika förändringar och vanligt är att både huden och håret blir tunnare när vi blir äldre, det är forskningen överens om. Se därför till att du sköter om dig ordentligt i takt med att du åldras. Att ha extra koll på samtliga punkter här ovan är en bra början om du är 50+.

7. Hormonella förändringar

I olika faser i livet genomgår vi stora, hormonella förändringar. Det vanligaste faserna man brukar tala om är framförallt tonår, graviditet, spädbarnsperioden med amning samt klimakteriet.

I de här faserna visar studier på att våra kroppar ändras väldigt mycket och hudkvaliteten är en av de sakerna som kan förändras drastiskt. Eftersom hårbotten är en del av huden kan även den drabbas och bli mycket mer känslig och också få mjäll.

8. Ärftliga faktorer

Är våra föräldrar eller nära släktingar drabbade av olika fysiska eller hälsorelaterade tillstånd kan det också vara så att även du drabbas av den, det finns det gott om forskning på. Det är bra att ha lite koll på de här sakerna så att du kan vara förberedd på att du någon gång i livet också kan drabbas av samma sak som exempelvis dina föräldrar har gjort. 

9. Allergier eller känslig hy

känslig hy

Kry.se skriver att kemikalier och parfymer kan göra vår hårbotten känslig och även bidra till mjäll. Har du kostallergier ger det allt som oftast symptom på huden. Kontaktallergier och känslig hud är en annan typ av allergier som förstås påverkar oss väldigt negativt och som kan ge obalans i huden och därmed också mjäll.  

Har du problem med torr hårbotten och mycket mjäll och ett mjällschampo inte hjälper, kan det vara idé att i detalj börja titta på vilka typer av produkter du använder i håret och se om det möjligen kan vara någonting i dessa som gör att du blir känslig.

Vårda huden under håret

harbottenmassage

Att ta för vana att också ha en bra hudvårdsrutin för hårbotten är ett bra sätt att hålla hårbotten frisk och hälsosam på. Det finns många olika saker du kan göra här och vissa tips har vi givit redan. 

En scalp scrub är ett bra sätt att behandla hårbotten på då och då och att vid behov använda dig av en bra hårmist och alltid ha en sådan till hands är ett jättebra knep, inte minst om du sitter framför en skärm hela dagarna, vilket torkar ut hår och hud mycket. Ett hårserum är en annan produkt som kan ha god effekt på torr hårbotten och som kan vara värd att prova.

Lugnande och återfuktande hårinpackningar som är lämpade för torr hårbotten är ett annat bra alternativ att ta till. Ett tips är att använda en hårinpackning direkt efter att du använt dig av en hårbottenskrubb. Då har huden maximal förmåga att uppta näringsämnen eftersom flagor som kan lägga sig som ett lock över porerna och hårsäckarna är eliminerade. 

Det är förstås viktigt att du använder ett schampo för torr hårbotten och även ett bra balsam i samma kategori.

Bra ingredienser att titta efter för dig som har torr hårbotten

Så låt oss titta lite på olika ingredienser som det är bra att titta efter när du väljer dina produkter för torr hårbotten. Det finns mängder med effektiva och skonsamma ämnen som passar just torr hud och hårbotten särskilt väl.

Aloe vera

aloe vera

Aloe vera är en kulturhistorisk läkeväxt som använts i årtusenden för sina läkande egenskaper. Redan de gamla grekerna och forna egyptierna använde aloe vera och var välbekanta med dess helande egenskaper. Enligt Healthline så kan aloe vera användas i en mängd olika sammanhang det hjälper bl.a. mot kliande hårbotten, fett och flottigt hår och håravfall. 

Ofta används aloe vera för sina välgörande egenskaper för huden och aloe vera är vanlig i hudvårdsprodukter men kan användas för både invärtes och utvärtes bruk. Aloe vera är mycket rikligt återfuktande och är utmärkt i både hår och hudvård.

På hårbotten kan den göra verkligt stor nytta genom att den både återfuktar och bildar en skyddande hinna, samtidigt som det låter huden andas. Aloe vera innehåller också olika näringsämnen som är bra för huden, så det är alltså inte bara återfuktningen som är viktig.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra

I en avhandling från Malmö högskola har man undersökt det populära ämnet hyaluronsyra och kunnat konstatera att det med fördel kan användas för att återfukta huden. Hyaluronsyra ingår i många olika hudvårdsprodukter och är inte en syra som namnet antyder. Hyaluronsyra kan binda vätska och är effektiv på att dra åt sig fukt, vilket gör att den kan bilda en fuktskyddande hinna på hår- och hårbotten. 

Blåbärsextrakt

Produkter för hår och hårbotten som innehåller blåbär kan enligt hudterapeuten Johanna Bjurström göra väldigt stor nytta för huden. Blåbär är nämligen fullt av nyttiga ingredienser som är viktiga för huden och dess förnyelseprocess. Blåbär är rika på vitamin B6 (pyridoxin) samt c-vitamin och blåbär understödjer också kroppens egen förmåga att producera kollagen. Det sistnämnda är det protein som gör att vår hud bibehåller sin elasticitet och styrka. 

Naturliga oljor

hårolja

Hårolja är något som kan ha en gynnsam effekt på hårbotten. Det finns fantastiska håroljor som är både vårdande och skonsamma mot torr hårbotten.

Det finns både olika blandningar och rena oljor som du kan köpa. De levereras oftast i en flaska med pipett och är lätta att applicera i hårbotten. Du kan med fördel applicera en sådan här hårolja på kvällen innan läggdags och låta håroljan sitta kvar under natten.

Enligt en gemensam studie framtagen av forskare i Saudiarabien, Egypten och Marocko finns det belägg för att exempelvis jojobaolja har gynnsamma egenskaper på hud och hårbotten. Just jojobaolja har en lätt och vaxliknande struktur som påminner om hudens egen och därför är den särskilt bra att använda för vård av hårbotten.

Vill du köra en riktigt bra budgetvariant kan vi rekommendera ekologisk kokosolja som du numera till och med kan köpa i mataffären. Enligt en studie som gjorts i Mumbai i Indien kan kokosolja förebygga förluster av protein i skadat hår när det används som hårvård. 

Kokosolja finns i två varianter, en som är kallpressad och som doftar kokos och en annan som om inte är kallpressad och som är helt doftfri. Den kallpressade varianten är den som innehåller flest näringsämnen. 

Det finns också många andra hårvårdsprodukter med kokosolja:

Kosttillskott

kosttillskott för håret

Kosttillskott för ett friskare hår och hårbotten är något som är väl värt att prova om du har något som helst typ av problem med huden, så även torr hårbotten. 

På marknaden Idag finns olika kosttillskott som är anpassade för just håret och huden. Dessa innehåller olika typer av blandningar av vitaminer och spårämnen som är speciellt gynnande för håret. Enligt Zarah Öberg, Näringsexpert på Kurera.se, så kan exempelvis omega 3 vara effektivt för torr hy.

Nordic Nutrition Council har slagit fast att zink är gynnsamt för hud och hår och kan vara värt att prova att ta som kosttillskott för att lindra besvären i hårbotten. Kisel är ett annat ämne som det bedrivits forskning på när det gäller effekterna på hårets hälsa.

Andra ämnen som det bedrivits mycket studier på och som har visat sig ha gynnsam effekt på huden är bland annat vitamin C och vitamin B. En studie gjord på Harvard visade att c-vitamin hade en gynnsam effekt på ålderstecken och en annan faktasammanställning från National Institutes of Health (NIH) Office of Dietary Supplements (ODS) visade att brist på vitamin B kan leda till håravfall.

Ofta innehåller den här typen av produkter med kombinerade hårvitaminer alltså effektiva ämnen och en sådan här kur på några veckor kan ge resultat. Men kom ihåg att det verkligen är några veckor som gäller och att du inte kan förvänta dig att få en stor förändring i din hårbotten om den är i obalans efter en kort tid.

Men har du tålamod och använder kosttillskottet en längre period och dessutom använder skonsamma ämnen i hårbotten kan du få resultat. Med tålamod och konsekvens finns det verkligen en chans att du kan få effekt av det och vi kan varmt rekommendera att du börjar göra egna efterforskningar och sätta dig in i vad kosttillskott skulle kunna göra för ditt hår och hårbotten.

Angelica Johansson

Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media.

Lämna en kommentar