Lockigt hår? Så tar du hand om dina fina vågor!

Har du lockigt hår är du lite speciellt utvald för det är inte alla som kan njuta av att ha färdiga lockar och volym i sitt hår utan att behöva styla och förändra håret på olika sätt. Precis som andra hårkvaliteter kan också lockigt hår förstås se ut på olika sätt och det finns personer som har lockigt hår med väldigt grova hårstrån och personer som har tunt och fint hår och som har mjuka lockar i håret. 

Gemensamt för alla dessa är ofta att lockigt hår kräver en speciell sorts grundskötsel. Det beror inte minst på att lockigt hår alltsomoftast är torrare än andra hår. Har du dessutom blont eller rött hår är stråna i sig också känsligare och kräver lite mer omsorg av den anledningen. För dig med mörkt hår med grova hårstrån och lockar brukar det håret kräva mer återfuktning än genomsnittet.

Varför är lockigt hår torrare än rakt hår?

lockigt hår torrare

Det här är en intressant fråga och det har nämligen också ett naturligt och vetenskapligt svar. Ett hårstrå är i princip uppbyggt som vår benstruktur och innehåller flera olika material. Längst in i strået finns en sorts märg och runt den här märgen finns ett skyddande skal där också färgpigmenten finns. 

Längst ut finns ytterligare ett elastiskt skikt som är vattenavvisande och som bildar ett skydd för håret. Längst ner på strået finns roten och runt roten i hårsäcken finns också en muskel. Från rötterna sugs näringsämnen från kroppen ut i strået. För raka strån är det lättare att fördela alla näringsämnen genom hela strået och ända ut i topparna. 

Ett lockigt hårstrå kan på grund av sin konstruktion väldigt lätt bli torrt eftersom strået kan ha svårt att föra ut alla näringsämnen ända ut i topparna. Det är alltså anledningen till att lockigt hår ofta är torrare än rakt hår. 

Välj rätt produkter för lockigt hår

Eftersom lockigt hår alltså har en speciell hårkvalitet är det förstås viktigt att du är noggrann med produkterna. Undvik enkla och billiga lösningar som är stapelvara i butikerna utan satsa istället på högkvalitativa produkter med bra ingredienser och utan onödiga tillsatser och konserveringsmedel.

Schampo av rätt sort och i rätt mängd

schampo

Schampot är en jätteviktig del av hårvårdsrutinen och hårrengöringen. Däremot råder det delade meningar om hur ofta vi ska tvätta och med vad. Enligt vissa experter tvättar vi håret för ofta och använder för mycket schampo. Många frisörer rekommenderar numera att vi inte ska tvätta håret så ofta och att ca två gånger i veckan är lagom, eller enligt frisören Michelle Dennis till och med ännu mer sällan. 

Här anser man att sparsamt med tvättar är gynnsamt för hårets förmåga att återfukta sig, samt för fett- och fuktbalansen i hårbotten. I kategorin finns också den så kallade No poo-rörelsen där man anammar naturlig hudvård utan kemikalier och inte använder något schampo alls. 

N Asifa, Mamatha S Kusagur, and SugaReddy vid  Department of Dermatology, Venereology and Leprosy, JJM Medical College, Davangere, Karnataka, Indien har å andra sidan gjort en studie där de konstaterar att ett högkvalitativt schampo gjort på skonsamma ingredienser inte skadar håret och att det inte finns någon begränsning när det gäller frekvensen av användning av schampo, så länge ett bra balsam också ingår i hårvårdsrutinen. En annan intressant studie om hårtvätt kan du läsa här. Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att det är relevant att man själv läser på och bildar sig en uppfattning om vilken metod som passar en bäst.

Återfuktande balsam

balsam

För lockigt hår är oftast balsam nödvändigt eftersom det ger håret mer styrsel och är det som tillför mest fukt i samband med tvätten. Här är det jättebra att välja ett balsam från samma serie som schampot du använder för att få en bra balans av näringsämnen. Massera in det så tidigt som möjligt i håret när du duschar så att du kan ha det i några minuter innan du sköljer ur det. Då hinner det verka längre och håret absorbera näringsämnena ordentligt.

Undvik värmestyling så mycket som möjligt

värmestylingprodukter

Vi pratar ofta om hur mycket värmestyling sliter på håret och de flesta vet att det också torkar ut håret en hel del, även om du använder värmeskydd. För volym och 

lockar behöver förstås en person med lockigt hår inte styla håret, utan det räcker med att forma med mousse och spray. 

För dig som brukar göra håret rakare med plattång eller styla med olika värmeredskap finns risken att håret slits otroligt mycket eftersom de är torrare från allra första början. Här kan det vara bra att fundera över hur du kan minimera värmestylingen och skaffa dig en hådvårdsrutin som gör att du slipper värmestyla flera gånger i veckan. Det finns en massa bra information numera om styling som sliter mindre på håret och på Youtube finns en mängd jätteduktiga influencers som har intressanta tutorials om hur du kan styla lockigt hår även utan värme.

Rätt styling för lockigt hår

Så låt oss titta lite mer på hur du kan styla ditt hår och vilka produkter som är bra att använda om du har lockigt hår. Det viktiga i sammanhanget är alltid kvalitet och att välja produkter som innehåller bra ämnen. 

Mousse

hårmousse

Mousse är ett suveränt sätt att att göra håret mera medgörligt på. Det är lätt att applicera och är det bra kvalitet på produkten sitter den i till nästa hårtvätt. Om du tar för vana att applicera en återfuktande, fuktbevarande och skonsam mousse i håret direkt efter duschen så kommer du att ha mycket lättare att få håret så som du vill ha det, utan alltför mycket värmestyling. Det finns många utmärkta hårmousse för lockigt hår idag, vare sig du vill ha sådana med lite mindre hold eller super strong hold.  

Hårspray

hårspray

När du väljer hårspray för lockigt hår så passa på att välja ett som också kapslar in fukten och som bidrar till hårhälsan. Ett hårspray med silikon kan exempelvis vara bra eftersom silikon kapslar in näringsämnen i strået och gör håret glansigt och mjukt. En del köpare gillar inte silikon av principiella skäl eftersom det inte är ett naturligt ämne men det är inte skadligt och är godkänt i kosmetik enligt EU:s bestämmelser.

Hårolja

hårolja

Hårolja är ett absolut måste för personer med lockigt hår! Det här är en produkt som du kan använda dagligen och när du är på språng. Du kan kombinera användningen med att massera din hårbotten men också försiktigt trycka in hårolja i topparna när stråna är frissiga, bångstyriga och livlösa. På ett ögonblick får du ett härligt glansigt hår som får ny spänst och lyster. 

Det finns dessutom många olika håroljor för lockigt hår med jättebra kvalitet så du kan testa dig fram här och byta ut allt eftersom dina behov förändras. Har du riktigt torrt hår vill du säkert ha en kraftigare olja med exempelvis ett innehåll av macadamiaolja tack vare deras näringstäta innehåll som anses hårfrämjande enligt Healthline.

Vill du ha en olja med riktigt lätt struktur som absorberas av håret och som bara ger lite glans och förseglar kluvna toppar väljer du en lättare variant med exempelvis jojobaolja, som har en vaxliknande, lättflyktig struktur som påminner mycket om vår egen hudstruktur. Även den passar också alldeles utmärkt i håret. Ingår i många olika typer av håroljor, både för lockigt och rakt hår. 

7 smarta tips för lockigt hår

1. Använd mer balsam än schampo

Har du smålockigt hår så har du sannolikt också ganska torrt hår. Satsa därför på att använda minst dubbelt så mycket balsam när du tvättar håret. Ju längre du kan ha balsamet i under tvätten, desto bättre. Avsluta med att skölja med så kallt vatten du kan så att fjällen i stråna sluter sig och kapslar in näringsämnena som du tillfört håret.

2. Använd hårmist

Att ha en hårmist eller återfuktande hårparfym redo att ta fram under arbetsdagen är ett jättebra sätt att hålla håret återfuktat på och få mer näring. Alldeles särskilt om du vistas inomhus under lysrör och sitter framför datorn många timmar i sträck så är en hårmist ett jättebra sätt att enkelt hålla håret återfuktat på under dagen. Dessutom doftar det jättegott och ger en fräsch känsla. 

3. Använd leave in produkter

Ett bra leave in balsam eller hårinpackning för lockigt hår av hög kvalitet en gång i veckan är ett jättebra sätt att återfukta håret på och få näring också i topparna på strået. Frisören Alexandra Olsen Westling tipsar om att du kan låta hårinpackningen sitta i medan du badar bastu eftersom håret absorberar näringsämnen bättre i värme. Avsluta med att skölja i kallt vatten så att hårstrået sluts och näringen kapslas in

4. Välj handdukar med omsorg

håret uppsatt med handduk

Frotte- och bomullshanddukar kan slita på håret eftersom de skapar friktion och därför kan det vara bra att undvika att torka håret med de här materialen. När håret är blött är det också som skörast. Handdukar i bambu eller i microfiber är material som skonar håret och blir alltmer populärt att använda och rekommenderas ofta av proffs som jobbar med hår.  

5. Sov med håret uppsatt

Att fläta håret eller lägga upp det i knut på hjässan till natten gör att håret inte slits av friktionen på kudden. När vi ändå är inne på just det ämnet kan vi också varmt rekommendera att du investerar i ett sidenörngott och sover på det. Det är jättebra för både huden och håret, i alla fall enligt Therese Ekehjelm, som var en av de första som introducerade sidenörngott i Sverige med sitt företag Amelie Soie

6. Återfukta innan du tvättar håret

hårinpackning

Kör en snabb inpackning eller fukta håret lätt tillsammans med hårolja innan du tvättar håret. Det är bra knep för att tillföra extra näring i håret och snabbt ge det mer lyster. Tvätta sedan enligt hårvårdsrutinen.

7. Använd en hel produktserie

hårvårdsprodukter i en serie

Fördelen med att använda en och samma hårvårdsserie till ditt lockiga hår är att den totala sammansättningen av näringsämnen och vårdande ingredienser blir genomtänkt. Det gör att du inte behöver sätta dig in i detalj i innehållet i varje produkt, utan vet att du får en genomtänkt helhet beträffande näringsämnen. Om det är en produktserie av hög kvalitet, satsa på ett märke som inte använder starka parfymer och har många naturliga ingredienser i produkterna. Här hittar du schampo och balsam-serier som passar för lockigt hår.

Angelica Johansson

Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media.

Lämna en kommentar