Frissigt hår? Orsaker och lösningar för få kontroll på håret!

Frissigt hår måste nog vara ett av de vanligaste hårtillstånden och är något som väldigt många är drabbade av. Det här kan förstås ha att göra med hårkvaliteten i sig, men en annan betydande anledning till att många är drabbade av frissigt hår beror sannolikt också på att vi stylar håret och behandlar det på olika sätt med produkter. 

Du som är intresserad av att ta reda på vad du kan göra åt frissigt hår för att bli av med det, kommer att få ta del av mycket användbar information i den här artikeln. Här får du både fakta om tänkbara orsaker och effektiva tips på hur du kan åtgärda och minimera kluvna toppar.

Därför får vi frissigt hår – 6 vanliga orsaker

därför får vi frissigt hår

Det finns ett flertal olika orsaker till frissigt hår. En del av det beror ofta på hur du behandlar håret när det kommer till hårtvätt, styling och generell skötsel. Här nedan går vi igenom några anledningar som är vanliga orsaker till frissigt hår och kluvna toppar.

1. Du duschar för varmt

Du duschar för varmt

När du duschar med varmt vatten är det inte bara smuts du avlägsnar utan också det nyttiga fettet och det skydd som naturligt finns i hud och hår. Enligt Healthshot torkar varmt vatten ut håret och sliter på det. Det i sin tur kan förstås orsaka frissigt hår med kluvna toppar. Särskilt om du duschar och tvättar håret ofta, kanske till och med dagligen. Även enligt frisören Elin Molimenti kan det vara bra att testa att duscha i kallare vatten, vilket kan ha en gynnsam effekt på hårets kvalitet.

Kallt vatten får dessutom hårstråna att sluta sig, så det är alltid ett jättebra knep att åtminstone avsluta duschen med riktigt kallt vatten. Då kapslar hårstråna själva in den näring som tillförs via schampo och balsam eller hårmask. 

Älskar du att duscha varmt tar det förstås tid att vänja sig, men det går faktiskt. Knepet är att, som första steg, avsluta varje dusch med så kallt vatten du klarar av och därefter öka på successivt allt eftersom.

2. Du använder fel schampo

Du använder fel schampo

Många använder helt fel schampon som inte alls passar för hårtypen. Har du frissigt hår vill du ha ett schampo som är anpassat för just frissigt hår och som återfuktar mycket. Skippa definitivt de billigaste sorterna som är stapelvara i mataffärer och på stormarknader.  Kombinerar du ett schampo för frissigt hår med tipset ovan, det vill säga duschar kallt, har du en bra grund för bättre hårkvalitet.

3. Du tvättar håret för ofta

Du tvättar håret för ofta

Det finns inga speciella regler för hur ofta vi ska tvätta håret för att det ska må som bäst, det här är individuellt och beror på din hår- och hudkvalitet. Det finns många olika råd från stylister och andra på hur ofta du ska tvätta. För tillfället ser vi en rätt stor boom i Hollywood bland kändiseliten, där bland annat Gwyneth Paltrow och många andra dragit ner på hårtvättarna. Huruvida den här trenden sprider sig vidare och anammas av en bredare kategori användare återstår att se.

4. Du överanvänder stylingredskap

Du överanvänder stylingredskap

Nackdelen med stylingredskap är tyvärr att de väldigt ofta behandlar håret med värme, vilket sliter på håret. Så fort du använder dig av ett stylingredskap med värme kommer det att bidra till att håret blir frissigt.

Många av oss har dessutom en tendens att överanvända värmeverktyg och ju mer vi gör det desto större risk för frissigt hår med kluvna toppar. Här är ett bra värmeskydd jätteviktigt att använda och något som kan skona håret från slitage. Vill du ha fler bra tips på vad du kan göra för att skydda håret vid styling, rekommenderar vi den här artikeln från Måbra

Numera finns det även gott om smarta tips på hur du kan styla håret utan någon värme alls. Att lära sig några sådana knep är inte bara väldigt bra för håret utan det är ofta också praktiskt och tidsbesparande när du väl lärt dig tekniken. Ta exempelvis och titta på det här smarta tipset från MakeupWearables om hur du skapar snyggt stylade lockar utan värme:

5. Du använder en hårhandduk i bomull

Du använder en hårhandduk i bomull

Bomull är egentligen inget bra material för håret, ändå är det ofta bomullshanddukar eller frotté vi använder till håret. Materialet kan skapa friktion mot håret vilket gör att det utsätts för slitage när det är som skörast. Enligt hårstylisten Camille Friend bör du använda en handduk i microfiber i stället. 

Microfiberhanddukar är perfekta för frissigt hår och har blivit allt vanligare i sammanhanget. Kvaliteten på microfiber är lite glatt och halt och bildar inte en slitande friktion så som bomull gör och är perfekt för håret. Inte minst har materialet en exceptionell absorberingsförmåga som gör att du inte behöver gnugga håret när det är blött. 

Ett annat material som är skonsamt för frissigt hår är bambufiber. Även det är ett sådant material som har blivit allt vanligare och som dessutom är billigt och miljövänligt att tillverka textil av. Investerar du i en bambu- eller microfiberhandduk har du verkligen gjort ditt frissiga hår en tjänst. 

6. Hårfärg och blekning

Hårfärg och blekning

Så till något som är orsaken till att många har frissigt hår: hårfärg. Precis som värmestyling sliter också det på håret och det gäller inte minst blonderingar. Här får man helt enkelt räkna med att håret blir torrare och har du tendens till frissigt hår kommer det inte att bli bättre av att du blonderar det. 

I Hälsoliv ger frisören Johan Hellström från Björn Axén tips på hur du minimerar frissigt hår efter blekning av håret. Ett av de viktigaste tipsen han har är att särskilt de med torrt hår ska vara försiktiga med hemmablondering eftersom det kan vara svårt att få ett bra resultat. Det blir lätt ojämnt och det är också sannolikt så att det krävs flera blekningar innan den önskade blonda nyansen är uppnådd, alldelels särskilt om du har mörkt hår. 

Det grundläggande receptet för att slippa frissigt hår efter blondering är en noggrann skötsel med ett milt schampo, ett bra balsam, en hårolja och en rikligt återfuktande hårinpackning.  

När det gäller färgning som ligger närmare din egen hårfärg är processen skonsammare och numera finns det också bra färger som håller hög kvalitet och som inte sliter på håret så mycket

Grundprincipen är att ju fler omgångar du behöver färga eller bleka håret för att få det resultat du vill ha, desto frissigare kommer håret att bli. Vill du minska risken för det använder du en skonsam och miljövänlig hårfärg som är någon enstaka färgnyans från din egen naturliga hårfärg. 

5 tips för att motverka och eliminera frissigt hår

Några riktigt bra tips som gör att du kommer att kunna få effektiv hjälp med frissigt hår på ganska kort tid listar vi här nedan. En fördel med dessa är att det går ganska snabbt att få resultat, så länge du verkligen följer dem.

1. Toppa håret

Toppa håret

Har du många kluvna toppar och mycket frissigt är det allra bäst om du toppar dig regelbundet under något år. Det behöver inte var mycket varje gång, 2-3 mm räcker. Då hinner håret växa ut mellan gångerna och det kommer inte att märkas på längden. Men kom ihåg att vara noggrann med dina nya rutiner så att inte nytt frissigt hår skapas under tiden. 

2. Använd ett återfuktande och skonsamt schampo

Använd ett återfuktande och skonsamt schampo

Den grundläggande skötseln för håret utgörs förstås av ett schampo och balsam. Har du frissigt hår är det återfuktning och inkapsling av fukt som du ska fokusera på. Det finns gott om alternativ när det gäller schampo och balsam för frissigt hår. Var noga med valet och betala gärna en extra slant för att få ett schampo som är av hög kvalitet.

3. Boosta håret regelbundet med hårmasker

Boosta håret regelbundet med hårmasker

Hårmasker är suveräna för att motverka frissigt hår. En hårmask i till exempel bastun i varmare temperatur gör att hårstråna kan ta upp näringsämnena effektivt och är en riktig dunderkur för håret. Kom ihåg att kapsla in näringen genom att avsluta med en riktigt kall dusch.

4. Torka håret på rätt sätt

Torka håret på rätt sätt

Vi nämnde redan tidigare att valet av handdukar är jätteviktigt för hur mycket du sliter på håret. Börja med att skaffa dig en bra handduk i bambufiber eller mikrofiber som gör att du kan torka håret skonsamt. 

Börja med att försiktigt krama ut överskottet av vatten ur det blöta håret och vira därefter in det i en bra handduk. Tryck sedan handduken över hårslingorna i håret för att få ut mer vatten. Undvik att gnugga och gnida. Vill du föna det så tänk på att göra det så skonsamt som möjligt.

5. Sov med leave in-produkter

Numera finns det många härliga leave in-produkter att välja mellan som tillför näring och glans till håret. Till exempel ett leave in balsam eller en bra hårolja för frissigt hår är en dunderkur för kluvna hårtoppar. 

Den här typen av produkter behöver du inte tvätta ur på morgonen, utan du vaknar då med ett återfuktat hår som har mycket mindre frissighet än innan. Lägg en siden- eller bambuhandduk på huvudkudden så får du ingen produkt på din vanliga kudde men har ändå ett material som är väldigt skonsamt för håret att sova på. 

Vi rekommenderar också att du skaffar örngott i siden eller bambu om du har frissigt hår, för att undvika att använda bomull som ju är ett material som sliter på håret som vi nämnde tidigare. 

Ha tålamod

Följer du den här guiden till punkt och pricka har du en bra utgångspunkt för att minimera ditt frissiga hår. Det gäller dock att ha tålamod precis som med allting annat och det räcker inte att ta till ett knep en gång och tro att det ska hjälpa. 

Du behöver vara konsekvent, noggrann och bestämma dig för att utföra de här rutinerna varje dag, vecka efter vecka. Först då kan du vara säker på att du kan få ett långsiktigt resultat. Lycka till!

Angelica Johansson

Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media.

Lämna en kommentar