Fett hår? Orsaker och lösningar för att slippa flottigt och oljigt hår!

Fett hår är ett väldigt vanligt tillstånd som drabbar många, åtminstone periodvis. För personer med tunt och rakt hår syns det extra väl och kan kännas väldigt besvärande. En fördel är att det här går att göra någonting åt. För det finns verkligen saker du kan göra för att bli av med ditt feta hår och slippa den där jobbiga känslan av att håret blir fett igen, endast en eller två dagar efter hårtvätt.. 

Grundregeln här är att det gäller att ha tålamod och tänka långsiktigt och använda sig av produkter som verkligen hjälper. Betala hellre en slant extra för riktigt bra hårvårdsprodukter som verkligen kommer att hjälpa dig att få balans i hårbotten och hjälpa hårsäckarna att producera en lagom mängd skyddande vax, eller sebum som fettet kallas på fackspråk

Notera att den här artikeln är riktad till dig som är frisk och inte är drabbad av några sjukdomar som ger obalans i hårbotten. Då ska du naturligtvis konsultera din läkare.

Varför får vi fett hår?

varför fett hår

Allt fett i håret vill du inte bli av med: det är nämligen en fantastisk näring för håret och behövs där, men i rätt mängd.

Det finns fler anledningar till att vi får fett hår. Det kan vara hormonella förändringar i olika skeden av livet, som exempelvis pubertet, graviditet och klimakteriet. Men ofta går det faktiskt att balansera fett hår med en någorlunda sund livsstil och rätt produkter. 

Just produkterna spelar stor roll när det gäller fett hår och vi kan lätt skapa en väldigt ond cirkel genom att ta till alldeles för många och uttorkande produkter mot vårt feta hår. Hårvården får då en kontraproduktiv verkan och gör inte jobbet alls utan gör att hårbotten skapar än mer fett för att kompensera att den torkats ut, något som exempelvis Hårstylisten Jenna Pitocco beskriver här. Vi går också in mer i detalj på det längre ner.

Så här blir du av med fett hår

så här blir du av med fett hår

I guiden här nedan har du all information du behöver för du ska kunna bli av med fett hår och får en del svar på hur du kan gå tillväga. Den andra mycket viktiga detaljen är också: ha tålamod! Det gäller verkligen att tänka långsiktigt om du verkligen vill bli av med fett hår, eller åtminstone kunna minska fettproduktionen i hårsäckarna. Det är den bästa lösningen för kvaliteten på håret. 

Gör ditt bästa för att minska på antalet produkter. Enligt Jenna Picotto så kan för många olika produkter ha en negativ effekt på hårbotten och kan dessutom göra håret tunnare och skörare. 

Fel produkter för fett hår

Hårstylisten Jenna Picotto säger också att en person som är drabbad av fett hår många gånger faktiskt kan få ännu större problem med det feta håret genom att använda alldeles för mycket uttorkande och avfettande produkter. Det är väldigt lätt att tro att bara för att vi har fett hår ska vi använda avfettande schampon och balsam, men faktum är att det i förlängningen bara ökar fettet i hårbotten eftersom porerna kompenserar för att fettet avlägsnas genom att börja producera ännu mer fett.

Det kan istället vara värt att satsa på återfuktning och skonsamma produkter som inte innehåller olja eller starka, uttorkande ämnen. Det är bra att försöka undvika att ta till riktigt uttorkande produkter annat än för akuta situationer när du verkligen vill ha bort fettet, kanske inför en tillställning när du vill vara extra fin i håret och behöver styla det. 

Längst ner här i texten kommer du att få ett antal handfasta och konkreta tips på vilken typ av produkter du kan använda om du har fett hår. Men låt oss titta lite på andra faktorer som du också kan ha i åtanke för att att skapa dig en hudvårdsrutin som gör att du kan minska fettet i håret.

Tvätta håret på rätt sätt och lagom ofta

tvätta håret på rätt sätt

Hårtvätten brukar vara en minst sagt stor bov i dramat och många med fett hår tvättar håret alldeles på tok för ofta och med för mycket schampo. En liten mängd skonsamt, högkvalitativt och återfuktande schampo för fett hår som inte bidrar med extra fett men som återfuktar och tillför näring till hårbotten är det allra bästa. Den här artikeln från National Library of Medicine beskriver risken med att tvätta håret med fel typ av schampo. 

Det kan vara värt att tänka på att prova dra ner på hårtvättarna om du har fett hår för att hårbotten ska komma i balans och inte överproducera fett, något som du kan läsa mer om i den här artikeln får Healthline. Att ha två gånger i veckan som mål kan var en bra utgångspunkt men det är förstås viktigt att det fungerar för dig och dina omständigheter. 

Ett bra tips vi kan ge är att planera in perioden när du ska gå in för att tvätta håret mer sällan. 

Förslagsvis en längre ledighet. Sommaren är bra eftersom du då ofta är ledig från jobbet och från representation av olika slag. Dessutom kan du dölja en hel del av håret genom att ha det uppsatt eller använda keps.

Hårkvalitet

hårkvalitet

Vilken typ av hårkvalitet du har i grunden spelar roll för hur du drabbas av fett hår. Har du tunt hår med släta, blanka, raka strån kan fett kännas extra besvärande och även snabbt lägga sig över hela håret. 

Har du tjockt hår är det faktiskt lättare att hantera en övergångsperiod. Överskottet av fett tenderar synas mindre på tjockt hår. Dock kan det bli svårt att styla och förstås kännas jobbigt av den anledningen, men det är bara att ha tålamod!

Ett bra tips här om du har panik är att schamponera håret utan att massera schampo i hårbotten. Då får den en chans att komma i balans och slippa producera så mycket nytt sebum för att kompensera för det fett som försvinner i hårtvätten. Här kan du läsa mer om journalisten Chloe Metzger (Cosmopolitan) och hennes egen resa till en mer balanserad hårtvätttsrutin

Försök tänka igenom hur du till exempel kan försöka strukturera upp hårtvätten genom att tvätta det övre hårpartiet på hjässan och försöka låta det andra håret vara mer ifred så att hårbotten kan balanseras. Då kan du styla håret och få det snyggt utan att behöva använda så mycket avfettande schampo och balsam. 

Var noga med valet av stylingprodukter

hårmousse

Vi redan talat om vikten av att välja rätt schampo för fett hår och dessutom använda rätt mängd av det. Men hur är det då med resten av produkterna? De flesta av oss använder åtminstone en stylingprodukt i form av mousse eller spray och de flesta av oss använder mycket mer än så. Här gäller det att vara noggrann när du väljer produkter och köpa sådana som är anpassade för fett hår. Det finns utmärkta alternativ med både mousse och hårspray för fett hår.

Livsstil

livsstil

Något vi ofta återkommer till är att det inte är bra att stressa för din huds och ditt hårs välmående och det gäller även för dig med fett hår. Kosten har också betydelse men det handlar nödvändigtvis inte om att undvika att äta just fett, men däremot äta så mycket ren och hälsosam mat som möjligt för att även håret ska må bra. 

I den här artikeln av Dr Tabassum Salim MB BS MTTS har man kommit fram till att ett underskott att vitaminer och näringsämnen i kroppen har en negativ effekt på hårets hälsa och att en balanserad, näringsrik kost är gynnsamt för håret och hela kroppens hälsa i allmänhet.   

Huskurer

huskur

Vill du använda dig av skonsamma alternativ när det gäller vård av håret kan du också kombinera dina produkter med sådant du har i skafferiet. På nätet finns gott om recept på hemlagade hårinpackningar gjorda på exempelvis honung, äggula och kokosolja som endel menar är näringsrikt för håret.  

Det här kan vara en rätt kladdig procedur förstås och vill du göra det enkelt för dig så kan du också köpa riktigt bra och skonsamma hårinpackningar för fett hår.

5 snabba tips för fett hår 

1. Schampo för fett hår

schampo för fett hår

Det finns väldigt många bra schampon för just fett hår som långsiktigt hjälper dig att balansera ditt hår. Undvik billiga och uttorkande produkter och satsa på  en serie som håller hög kvalitet och som skapar balans i hårbotten. 

2. Balsam för fett hår

balsam för fett hår

När det gäller balsam för fett hår är det bra att satsa på samma märke och serie som schampot för att få en bra balans av verksamma ämnen, men är du väldigt påläst går det förstås bra att kombinera olika sorter också. 

3. Återfuktande och balanserande hårbottenskrubb

hårbottenskrubb

Har du riktigt fett hår kanske hårinpackningar och hårmasker inte är din högsta prioritet eftersom det kan upplevas att håret blir fetare av det. 

Men en riktigt bra hårbottenskrubbb för fett hår är däremot någonting vi varmt rekommenderar att du utför regelbundet. Dessa peelar försiktigt bort hudflagor och överskottsvax så att din hud kan andas under håret ordentligt igen. Det här är ingen jättestor produkt på marknaden men de finns där, så vi kan varmt rekommendera att du provar en hårbottenskrubb. 

4. Skonsamma stylingprodukter

hårolja

Det här har vi redan varit inne på i guiden men det tål att upprepas: använd högkvalitativa stylingprodukter för fett hår. Har du väldigt torra hårtoppar trots att du har fet hårbotten kan vi rekommendera en torr hårolja som du använder endast i topparna. Det skapar glans och lyster utan att göra håret fett. Här hittar du håroljor som passar bra för fett hår.

5. Örngott av hög kvalitet

örngott

Bomullsörngott kan slita på håret utan att vi tänker på det. Den sträva texturen kan skapa friktion mot hårbotten och skada håret, men lösningen är mycket enkel: använd ett sidenörngott! Det skonar håret från slitage och är bra för alla hårtyper, oavsett om det är torrt eller fett. Det glatta, blanka naturmaterialet skapar ingen friktionen mot huden och håret, vilket gör att det är otroligt skonsamt.
Det finns också hårsnoddar i sidentyg som är värt att satsa på av samma anledning.

Angelica Johansson

Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media.

Lämna en kommentar